Om Smerter og Medicin – Københavns Universitet

Børn og Miljø > Om Smerter og MedicinOm helbred, smerter og medicin blandt skolebørn

Alle børn kan få ondt et sted - det er helt normalt. Det minder os om, at vi skal passe på os selv, og ligge i sengen, når vi er syge. Nogle børn har tit ondt samme sted – så taler man om tilbagevendende eller langvarige smerter.

Mellem 10 og 20 procent af danske skolebørn oplever tilbagevendende hovedpine, mavepine eller ondt i ryggen. Tit kan lægen ikke finde årsagen, da barnet ikke viser tegn på en sygdom. Så kan det være svært at hjælpe, udover ved at berolige og give smertestillende medicin.

Børn får mere og mere smertestillende medicin, især Panodil Pinex og Pamol. Det fås i håndkøb og kan tages, hvis man har ondt et sted. Man behøver ingen recept fra lægen.

De børn, som tit har ondt, kan have svært ved at sove og mere skolefravær. Problemet kan have stor betydning for børn og deres familier. Ind i mellem fortsætter generne i årevis. Derfor er det vigtigt at hjælpe børn med tilbagevendende smerter – og at finde andre tiltag end smertestillende medicin.

Spørgeskemaundersøgelsen Sundhed i Skoletiden undersøgte skolebørns helbred, deres oplevelser med smerter, livskvalitet og brug af smertestillende medicin.

Deltagerne i DEMOCOPHES blev spurgt, om de også havde lyst til at deltage i spørgeskemaundersøgelsen Sundhed i Skoletiden. Af de 144 børn, sagde 131 børn og mødre ja til dette.